Privacy policy/Privacyverklaring

Over Frederik van der Marck

Frederik van der Marck is dé studievereniging voor bachelor- en masterstudenten Nederlands recht met interesse in het bestuurs- en staatsrecht van de Rijksuniversiteit Groningen. Als rechtenvereniging hechten wij vanzelfsprekend grote waarde aan de privacy van onze leden en deelnemers en proberen daarom uw privacy te waarborgen. Met deze verklaring willen wij voldoen aan de eisen die de Algemene Verordening Gegevensbescherming, zoals deze op 25 mei 2018 in werking is ingetreden, stelt. Daarnaast hopen wij met deze verklaring u een duidelijk inzicht te geven in de gegevens die wij verzamelen dan wel verwerken.

 

Verklaring omtrent persoonsgegevens

Hoofdstuk 1: Persoonsgegevens

Persoonsgegevens

Persoonsgegevens zijn alle gegevens die direct of indirect herleidbaar zijn tot een persoon. Dit kan variëren van naam, adres of telefoonnummer. Deze gegevens worden met ons gedeeld bij het aangaan van een lidmaatschap of aanmeldingen bij activiteiten.

Bij het aangaan van een lidmaatschap deelt het lid de volgende gegevens met ons: uw volledige naam, studentnummer, e-mailadres en bankrekeningnummer. Bij alumni geldt dat wij uw volledige naam, e-mailadres en bankrekeningnummer verzamelen. Overeenkomstig art. 6 AVG wordt toestemming voor het verwerken van de gegevens gevraagd.

Bij activiteiten kan op bovenstaande verzamelde gegevens een aanvulling vereist zijn, bijvoorbeeld een CV. Voor zulke incidentele gevallen zullen wij expliciet vragen om uw toestemming. Bij het vragen van uw toestemming zullen wij ook uitdrukkelijk vermelden voor welk doel uw gegevens worden gebruikt en of de gegevens naar eventuele derde partijen worden gestuurd. Deze toestemming kan te allen tijde worden ingetrokken overeenkomstig met art. 13 lid 2 sub c AVG.

Frederik van der Marck is in bezit van persoonsgegevens van leden, alumni en niet-leden die zich aanmelden voor onze activiteiten. Deze gegevens worden niet langer bewaard dan strikt noodzakelijk.

Bewaartermijnen

De gegevens van incidentele gevallen worden niet langer bewaard dan strikt noodzakelijk voor de specifieke activiteit waarvoor zij verzameld zijn. Na afloop van de activiteit worden de gegevens binnen twee weken verwijderd. Andere verwerkingen zullen worden verwijderd met inachtneming van de termijnen, zoals genoemd in deze verklaring.

De bewaartermijn van de gegevens van leden en alumni (volledige naam, studentnummer, e-mailadres en rekeningnummer) is gelijk aan de duur van het lidmaatschap. Na beëindiging van hun lidmaatschap zullen alle gegevens worden verwijderd met inachtneming van een termijn van maximaal vier weken.

Omtrent de bewaartermijn van niet-leden, die hebben deelgenomen aan de activiteiten van Frederik van der Marck, zullen wij deze bewaren tot het einde van de activiteiten. De gegevens worden na afloop binnen twee weken verwijderd.

Delen van persoonsgegevens

Frederik van der Marck deelt in beginsel de gegevens niet met derde partijen. In incidentele gevallen, wanneer dit wordt vereist voor een activiteit, zullen wij hiervoor expliciet toestemming vragen aan de persoon wiens gegevens worden verwerkt. Daarnaast is het mogelijk dat gegevens worden gedeeld met derde partijen waar een wettelijke verplichting voor geldt.

 

Hoofdstuk 2: Rechten van betrokkene

Als betrokkene van Frederik van der Marck heeft u rechten omtrent uw persoonsgegevens, namelijk:

  • recht op dataportabiliteit;
  • gegevenswisseling;
  • rectificatie;
  • aanvulling van de gegevens;
  • beperking van de verwerking;
  • recht om bezwaar te maken op de wijze van gegevensverwerking van Frederik van der Marck.

Het recht op dataportabiliteit houdt in dat Frederik van der Marck verplicht kan worden om gegevens over te dragen naar een andere partij. Ingevolgde art. 20 AVG kan Frederik van der Marck verplicht worden deze gegevens over te dragen. Het recht op gegevenswisseling houdt in dat wij al uw gegevens dienen te verwijderen, zowel intern als extern. Rectificatie/aanvulling van de gegevens houdt in dat u uw gegevens te allen tijde moet kunnen updaten. Ook kan verwerking worden beperkt als blijkt dat gegevens niet juist zijn of wanneer het blijkt dat gegevens niet nodig zijn. Tot slot heeft u het recht om bezwaar te maken op de wijze waarop wij uw gegevens verwerken. Bovenstaande rechten kunnen door u worden uitgeoefend.

Inzagerecht

Conform artikel 15 AVG heeft de betrokkene het recht van inzage over de persoonsgegevens die met Frederik van der Marck gedeeld zijn of gedeeld worden

Klachtrecht

Als u van mening bent dat wij uw gegevens onjuist of onrechtmatig worden verwerkt of dat wij op een andere manier inbreuk maken op uw privacyrechten met betrekking tot persoonsgegevens, dan heeft u de mogelijkheid om hierover een klacht in te dienen bij de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). Dit kan tevens bij de verwerkingsverantwoordelijke van de vereniging.

Datalekken

Een datalek houdt in dat uw persoonsgegevens in verkeerde handen vallen. Er is sprake van een datalek wanneer gegevens al dan niet opzettelijk zijn gestolen, kwijtgeraakt, onrechtmatig zijn verwerkt, door onbevoegden zijn ingezien of te lang zijn bewaard. Er is sprake van een datalek in de zin van de AVG indien er sprake is van “een inbreuk op de beveiliging die per ongeluk of op onrechtmatige wijze leidt tot de vernietiging, het verlies, de wijziging of de ongeoorloofde verstrekking van of de ongeoorloofde toegang tot doorgezonden, opgeslagen of anderszins verwerkte gegevens.”

Een datalek dient binnen 72 uur te worden gemeld bij Autoriteit Persoonsgegevens (AP) wanneer dit lek ernstige gevolgen kan hebben voor de mensen waarvan hun gegevens gelekt zijn.

Wanneer de inbreuk in verband met persoonsgegevens waarschijnlijk een hoog risico inhoudt voor de rechten en vrijheden van de betrokken personen, deelt Frederik van der Marck dit aan deze personen mee.

Frederik van der Marck doet haar uiterste best om te zorgen dat datalekken worden voorkomen. Bij een datalek neemt Frederik van der Marck alle mogelijke maatregelen om meer schade te voorkomen.

 

Hoofdstuk 3: Verantwoordelijkheid der bestuur

Het bestuur van Frederik van der Marck treft alle passende maatregelen om te kunnen waarborgen dat het in overeenstemming handelt met de Algemene Verordening Gegevensbescherming.

Het bestuur zal daarnaast periodiek evalueren hoe de gegevens worden verwerkt en zo nodig geactualiseerd.

Contactgegevens

De secretaris van Frederik van der Marck is verwerkingsverantwoordelijke. De secretaris is conform art. 13 lid 1 sub a AVG te bereiken. Ivana de Beauvesier Watson is tot en met 29 mei 2020 contactpersoon. Zij is te bereiken via secretaris@frederikvandermarck.nl

Agenda

Vind je droombaan: Workshop Young Talent Factory

Wat zijn jouw mogelijkheden op de arbeidsmarkt? Kom erachter hoe jouw droombaan eruit ziet en wat jouw unieke talenten zijn tijdens deze workshop bij Young Talent Factory. Na afloop kun je de eerste stap richting jouw droombaan zetten! De workshop vindt...

Kroegcollege Benthem-arrest

Iedere rechtenstudent kent het Benthem-arrest, waarin het EVRM oordeelde dat een Kroonberoep zoals wij dat in Nederland kenden, in strijd is met artikel 6 lid 1 EVRM. Het arrest heeft dan ook een grote invloed gehad op het Nederlandse bestuursprocesrecht....

Kantoorlunch Trip Advocaten

Altijd al eens willen weten hoe het er bij Trip Advocaten en Notarissen aan toe gaat? Dit is je kans! Op 3 mei brengt Frederik van der Marck een bezoek aan advocatenkantoor Trip Advocaten te Groningen. Tijdens een gezellige lunch kun je op een...

RECENTE POSTS

De beleidsvrijheid van de overheid in de zaak Urgenda

De beleidsvrijheid van de overheid in de zaak Urgenda

Op 9 oktober 2018 heeft het gerechtshof Den Haag de uitspraak van de rechtbank in de zaak Urgenda bekrachtigd. Stichting Urgenda vindt dat de Staat meer moet doen om de uitstoot van broeikasgassen in Nederland te verminderen. Ook vindt zij dat de Staat geen adequaat klimaatbeleid voert. Uiteindelijk stelde de rechtbank Urgenda in het gelijk, waarna de Staat in hoger beroep is gegaan. De uitspraak van het hof geeft op verschillende vlakken genoeg voer voor discussie. In hoeverre mag de rechter het beleid van de uitvoerende macht toetsen? Heeft de rechter in deze zaak de beleidsvrijheid wel goed in acht genomen? In deze blog zal ik hier verder op ingaan.

Het Benthem-arrest

Het Benthem-arrest

Als rechtenstudent stamp je diverse arresten met bijbehorende rechtsregels in je hoofd. Wat we ons wellicht niet direct realiseren is dat er achter deze rechtsregels ook een persoon schuil gaat. Neem het Benthem-arrest. Dit arrest zal menig rechtenstudent niet onbekend voorkomen. Hierin oordeelde het EVRM dat het Kroonberoep, zoals wij dat in Nederland kenden, in strijd is met artikel 6 lid 1 EVRM. Het arrest heeft dan ook een grote invloed gehad op het Nederlandse bestuursprocesrecht. Maar wie is de heer Benthem eigenlijk en wat voor invloed heeft deze uitspraak op hem persoonlijk gehad? Professor Herman Bröring zal vanavond tijdens ons kroegcollege hier meer over vertellen. Daarnaast heeft professor Bröring een interessante blog geschreven over zijn ontmoetingen met de heer Benthem, welke wij jullie niet willen onthouden. 

De uiteenlopende werkzaamheden van een RUG-docent: een interview met Michiel Duchateau

De uiteenlopende werkzaamheden van een RUG-docent: een interview met Michiel Duchateau

Voor een nieuwe MarcKrant Blog heeft Sophie Mein bij de vakgroep Michiel Duchateau uitgebreid geïnterviewd over zijn (studie)loopbaan, zijn werkweek en zijn werk als docent. De heer Duchateau is als docent verbonden aan de vakgroep Staats- en Bestuursrecht en Bestuurskunde (SBB) van de Rijksuniversiteit Groningen. Hij doceert verschillende vakken, die onder andere deel uitmaken van het Honoursprogramma en de master Staats- en Bestuursrecht. Daarnaast is de heer Duchateau voorzitter van de faculteitsraad.