Interview Voorzitter

De tijd vliegt om, de kerstdagen zijn voorbij en het is alweer bijna halverwege het studiejaar. Het leek de Marckrantcommissie daarom de hoogste tijd om het Bestuur van Frederik van der Marck wat beter te leren kennen en eens flink aan de tand te voelen met wat lastige vragen. Als eerste is onze voorzitter Peter Boonstra aan de beurt. MarcKrantcommissielid Hannah Hilberink heeft hem het vuur aan de schenen gelegd en een aantal pittige vragen gesteld. 

 

 

 

 
Persoonlijk

Hoe zouden anderen jou omschrijven in drie woorden?

Spontaan, (hyper)actief en eerlijk. Ik ben heel erg direct, ik zeg gewoon altijd wat ik denk eigenlijk. Ik ben het type dat random in de UB gaat dansen en altijd met de muziek meebeweegt. Als ik mezelf zou moeten beschrijven zou dat ‘het leven in de brouwerij’ zijn.

Omschrijf je slechtste eigenschap met een leuke anekdote.

Ik ben snel afgeleid en een beetje ijdel. Dat uit zich bijvoorbeeld in dat ik elke keer als er een spiegel in de buurt is, mijn aandacht naar die spiegel verschuift. Als ik aan het praten ben met iemand en er is een spiegel achter die persoon, dwaal ik daar naar af.

Wat is je guilty pleasure?

Ik denk dat dat toch bepaalde muziek is. Ik heb een guilty pleasure playlist waar ik altijd op ga swingen, met bijvoorbeeld Natasha Bedingfield - Unwritten. Ik heb ook pas nog met mensen van Calimero  ‘Everytime we touch’ gezongen met karaoke. Ik kan daar echt van genieten.

Omschrijf je ideale avond.

Tijdens een commissieweekend, lekker drankjes op tafel, spelletje erbij (bijvoorbeeld Cards against Humanity), beetje muziek op de achtergrond. Uiteindelijk tot drie uur blijven zitten met z’n allen en de houtkachel lekker aan. Heerlijk zo’n relaxte avond. Als ik uitga ga ik ook helemaal gek, maar zo’n avond heeft toch meer mijn voorkeur.


Bestuursfunctie
 

Wat zijn je doelen binnen Frederik van der Marck?

Ik geloof heel erg in de uitspraak ‘als je het niet leuk hebt met z’n allen, krijg je ook niks voor elkaar’. Ik ben van mening dat de omgang met het bestuur en de commissies luchtig moet blijven. We zijn een hele kleine vereniging, dus ik vind het heel belangrijk dat iedereen het leuk heeft met elkaar. Als je tot dat punt komt, dan kun je dingen aan mensen gaan vragen, dan kun je dingen gaan doen. Iedereen moet zich thuis voelen en het leuk vinden om er dingen voor te doen.

Wat is de reden dat je voor het voorzitterschap bent gegaan?

Wil je het eerlijke verhaal? Ik had gesolliciteerd voor het landelijk congres bestuurskunde, dat ben ik helaas niet geworden. Mijn naam was via via gevallen bij het oud bestuur van Frederik van der Marck. Daarnaast zou iedereen die mij een beetje kent van mening zijn dat het voorzitterschap wel bij mij past. Ik wil wel de kop van de vereniging zijn, de lijntjes leggen met anderen; kijken of ik daar goed in ben. Dit beschouw ik wel als een hele leuke uitdaging. Ik heb er tot nu toe zeker geen spijt van.

Wat maakt de vereniging zo leuk?

Kleinschaligheid, het is echt niet groot en daardoor kent iedereen elkaar al een beetje. Zo leer je mensen kennen op een hele andere manier. Je leert de vakgroep ook kennen en dit vind ik ook een leuk aspect, dit geeft een extra dimensie aan je studie.

Waarom ben jij de perfecte voorzitter? Welke talenten kun je hier in kwijt?

Ik weet niet of ik de perfecte voorzitter ben, maar ik ben denk ik wel heel erg geschikt. Ik heb een hele open persoonlijkheid en ben niet bang om op mensen af te stappen, ik maak gemakkelijk een praatje met iemand. Daarnaast ben ik niet bang om te zeggen wat ik denk. Ik denk dat dit belangrijke kwaliteiten zijn voor een voorzitter, zeker in het geval van een wat kleinere vereniging. Dit maakt mij wel een goede voorzitter en ook een ander soort voorzitter dan Frederik van der Marck wel eens gehad heeft.

Heb je een concreet punt waar je verbetering verwacht dit jaar binnen Frederik van der Marck?

Van wat ik tot nu toe heb gezien moet er vooral veel duidelijkheid komen over wat we wel en niet kunnen doen. Wat ik heel erg belangrijk vind is dat er aan het eind van het jaar een solide basis is waar de vereniging op verder kan bouwen. Daar zijn een aantal dingen voor nodig, bijvoorbeeld de contributie.

Hoe denk je nieuwe leden te werven?

Door te laten zien wie je bent. Staats- en bestuursrecht is nou eenmaal een master. We moeten een manier vinden om die mensen toch te lokken en te prikkelen. Hier is een stukje naamsbekendheid voor nodig. Meer samenwerken met anderen kan helpen.


PvdA

Tijdens het vakgroepdiner sprak Peter zijn politieke mening uit. Hoog tijd om de politieke mening van Peter eens beter te leren kennen. 

Werkt je politieke opvatting door in de manier waarop je naar het recht kijkt?

Mijn politieke voorkeur is eigenlijk niet extreem sterk. Het is in zekere zin wel de reden waarom ik rechten ben gaan studeren. De samenleving moet vooral rechtvaardig zijn, het moet iedereen dezelfde kansen bieden. Dat zegt niet dat iedereen altijd die kansen moet blijven krijgen. In kernbeginselen ben ik voor investeren in zorg, onderwijs en kunst & cultuur. Ik ben voor een kenniseconomie. Mijn politieke opvatting heeft dus wel zeker te maken met het morele kader waarom ik rechten ben gaan studeren.

Ben jij net zo zuur als de gemiddelde PvdA’er?

Nee, ik ben zelfs helemaal niet zuur. Wat er is gebeurd in mijn ogen: in kabinet Rutte II zijn er bepaalde dingen gedaan. De PvdA wordt er op afgerekend, niet de VVD. Ook was er ruzie voor de verkiezing en zijn ze te laat begonnen met een slechte campagne. Ik ben er zelf niet zuur over, ze riepen het over zichzelf af. De traditionele PvdA kiezer bestaat daarnaast ook niet meer.

Heb je nog politieke ambities?

Ik vind persoonlijk de politiek meer een toneelstuk, niet heel rechtvaardig. Het gaat meer over wie de leukste one-liner heeft of het hardste schreeuwt. Ik kan mezelf daar persoonlijk niet zo in vinden.

Wie is je favoriete PvdA’er? Wie je minst favoriete? 

Aboutaleb, hij levelt met iedereen in de stad, een echte burgermeester van de stad, een vaderfiguur. Hij heeft de rel met Turkije goed aangepakt. Geen dubbelzinnigheid, maar zeggen waarop het staat. Mijn minst favoriete PvdA’er weet ik niet. Niet omdat ik iedereen een hand boven het hoofd wil houden, maar omdat er niemand te binnen schiet.      
 

Dilemma's
 

Frederik van der Marck of Gyas?

Ik hou van allebei. Frederik, als ik de mensen van Gyas nog mag blijven zien. Het gaat me om de mensen daar, ik roei toch niet meer.

Heineken of Grolsch?

Heineken, zonder twijfel. Grolsch is toch geen bier man.

Eitjes bakken of croissantjes als je brak bent?

Eitjes bakken, tuurlijk! Wat Italiaanse kruiden, peper, zout en kaas erbij. Bakje koffie, tv aan en lekker even niks.

Doutzen Kroes of Angelina Jolie?

Doutzen als ze haar mond houdt, ik hou niet zo van dat Friese accent.