Praktijk in beeld

Voor de rubriek ‘Praktijk in beeld’ reisde Frederik van der Marck af naar het mooie Rotterdam, waar wij een bezoek aan NautaDutilh brachten. Hier mochten wij Niels Haasnoot interviewen, destijds advocaat-stagiair binnen de praktijkgroep Administrative Law. Hij adviseerde (inter)nationale bedrijven en (de)centrale overheden op verschillende gebieden, zoals bijvoorbeeld algemeen bestuursrecht, ruimtelijke ordening, productetikettering en telecommunicatierecht. Inmiddels is Niels gerouleerd naar de praktijkgroep Corporate M&A. Het is gebruikelijk dat een advocaat-stagiair(e) bij NautaDutilh na anderhalf jaar switcht van afdeling.

 

Kun je eerst iets vertellen over je carrière?

Ik heb de master Staats- en Bestuursrecht aan de Erasmus Universiteit Rotterdam gevolgd. Tijdens mijn studie heb ik ook veel tijd besteed aan extra curriculaire activiteiten. Via een studentenbaan bij de Nationale Politie, kreeg ik een bijbaan bij de juridische afdeling op het hoofdbureau van de politieregio Rotterdam. Hier heb ik veel geleerd, aangezien ik hier bestuursrecht in de praktijk mocht meemaken. Ik vond dit erg interessant, terwijl ik het vak bestuursrecht helemaal niet zo spannend vond. Colleges blijven vrij algemeen en in de praktijk kreeg ik te maken met een heleboel verschillende bijzondere wetten. Er kwamen allerlei soorten vragen bij mij binnen die soms strafrechtelijk, maar voornamelijk bestuursrechtelijk gerelateerd waren. Een ander voorbeeld is dat we als politiejuristen werden gevraagd om mee te werken met de totstandkoming van APV’s. Ik kwam erachter dat ik het bestuursrecht, mede vanwege de maatschappelijke relevantie, heel interessant vind en daarom ben ik de master Staats- en Bestuursrecht gaan doen.

Tijdens mijn studie heb ik dus een paar jaar in de bestuursrechtelijke praktijk bij de Nationale Politie gewerkt. Hoewel ik niet vind dat ik daar alles gezien heb, wilde ik ook wel wat anders proberen. Een nieuwe uitdaging, waar ik veel zou kunnen leren. Ik wilde daarom graag stage gaan lopen bij een advocatenkantoor. Gelukkig kende ik via de rechtswinkel waar ik vrijwilligerswerk heb gedaan iemand die al bij NautaDutilh werkte. Via haar hoorde ik veel positieve ervaringen en toen ik solliciteerde voor een studentstage, bleek er ook een vacature te zijn voor advocaat-stagiair. Aangezien ik mijn studie bijna had afgerond, werd mij gevraagd waarom ik niet voor die plek solliciteerde. Dat heb ik gedaan. Ik kwam door alle rondes heen en toen mocht ik bij NautaDutilh beginnen. Nu werk ik hier alweer ruim twee en een half jaar.

Opvallend vind ik dat er maar weinig bestuursrechtstudenten hun blik richten op de advocatuur. En al helemaal weinig bestuursrechtstudenten willen graag bij een groot kantoor werken. Wij zien met name studenten met een ondernemingsrechtelijke affiniteit op onze carrière evenementen. Studenten met een master Bestuursrecht lijken over het algemeen meer gericht te zijn op de overheid. Hopelijk kan dit interview meer inzicht bieden in waarom werken bij een groot advocatenkantoor erg leuk en leerzaam is.

Hoe begint jouw werkdag?

Ik begin graag wat vroeger. Sommige mensen beginnen pas om half tien, maar als je lekker vroeg gaat dan is het rustig en word je niet gestoord. Ik begin ergens tussen half acht en half negen, maar dat verschilt natuurlijk. ’s Ochtends vanaf acht uur staat er iemand in het restaurant die hele lekkere koffie maakt. Hier begin ik meestal mijn ochtend mee. Daarna is het tijd om aan het werk te gaan. Doorgaans ga ik rond half zeven weer naar huis. Soms wat eerder als dat kan en soms, als het druk is of er een deadline nadert, wat later.

Met wat voor zaken houdt de sectie Administrative Law zich bezig?

De tarieven bij een groot kantoor als NautaDutilh zijn wat hoger dan bij het gemiddelde kantoor met een bestuursrechtelijke praktijk. Je werkt daardoor in een bepaalde markt met bepaalde cliënten. Je ziet bij ons zelden particulieren die bijvoorbeeld een vergunning willen om een dakkapel te bouwen. Onze cliënten zijn met name de wat grotere bedrijven, en hier en daar wat vermogende particulieren. Dat kunnen allerlei bedrijven zijn. Een leuk voorbeeld zijn telecombedrijven. Als er bijvoorbeeld een nieuwe veiling van frequenties op komst is, dan worden de bandbreedtes (megahertz) vergund waar telecombedrijven als bijvoorbeeld Vodafone, KPN en T-Mobile zitten. De specifieke plek waar ze op deze bandbreedte zitten, krijgen ze vergund van de minister. Als enkele bedrijven aaneengesloten stukken vergund krijgen en een ander bedrijf krijgt meerdere verdeelde stukken (dus bijvoorbeeld in tweeën gehakt), dan heeft dat bedrijf minder innovatiemogelijkheden. Hoe dat precies technisch werkt weet ik ook niet, maar door zo’n zaak leer je heel veel over de werkzaamheden van een bepaald bedrijf. Wij kunnen telecombedrijven adviseren in dit soort zaken, maar ook zienswijzen indienen of bezwaarschriften. Ik had voor deze zaken geen idee hoe het precies zit met telecombedrijven en frequenties. En dat vind ik dan ook het leuke aan dit werk: je leert echt van alles.

Het kunnen ook bedrijven zijn die boetes hebben gekregen en die willen aanvechten. Hier in Rotterdam zie je ook veel zaken met betrekking tot de haven. Het kan ook gaan om een bouwvergunning van een grote projectontwikkelaar die is geweigerd, waartegen wordt geprocedeerd en waar vervolgens vier jaar later bij de Raad van State blijkt dat die bouwvergunning ten onrechte niet is verleend. Dan ziet diegene natuurlijk graag de schade vergoed. Kortom, het bestuursrecht is heel divers en dat zie je ook terug in de zaken die hier behandeld worden.

Wat maakt het werk zo uitdagend?

De zaken zijn zelf heel uitdagend. Als het minder complexe vragen zijn, gaat een cliënt meestal naar een kleiner of minder gespecialiseerd kantoor. Hierdoor krijgen wij veel zaken met betrekking tot hele complexe vraagstukken en/of nieuwe ontwikkelingen. Denk bijvoorbeeld aan regelgeving in het kader van duurzaamheid of bijvoorbeeld zelfrijdende auto’s. Soms hebben zaken betrekking op ontwikkelingen waar men het in de literatuur nog niet eens over eens is. Het is dan aan jou om daar toch een goed oordeel over te vormen. Het is erg leuk om zo’n zaak te doen. Dat is ook de reden dat ik het erg goed naar mijn zin heb op een groot advocatenkantoor als NautaDutilh. Je kunt hier veel leren en het werk is erg uitdagend. Bij de overheid heb ik het ook naar mijn zin gehad, maar het zijn hele andere organisaties. Hierdoor wilde ik de andere kant op en heb ik voor een groot kantoor gekozen. Een iets snellere wereld met een steile leercurve. Bij een overheidsinstantie zal je veelal werkzaam zijn in een specifieke hoek, bijvoorbeeld enkele bijzondere wetten die de grondslag voor de bevoegdheden van dat specifieke orgaan of die afdeling vormen.

Aan jonge mensen adviseer ik om ook te kijken naar de advocatuur. Je krijgt bij een groot advocatenkantoor van een breder speelveld wat mee.

Het is ook een uitdaging op sociaal vlak. Je begint bij een groot kantoor en dan start je met een grote groep met de beroepsopleiding van de Orde van Advocaten. Je wordt in een groepje geplaatst van een stuk of twintig personen. Daarnaast hebben wij bij NautaDutilh ook nog een interne opleiding (het NDi), waar je ook weer mensen leert kennen.

Verder hebben de grote kantoren samen ook nog een opleiding opgezet, die deels het cognitieve gedeelte van de beroepsopleiding vervangt. Dit heet de Law School Firm. Daar starten ook ongeveer honderd advocaat-stagiaires. Je begint dus en voor je het weet ken je honderd nieuwe mensen. Niet alleen de zaken zijn dus uitdagend, alles er omheen ook. Je moet daar je eigen plek in vinden, waardoor je ook veel over jezelf leert. Ik vind dat heel leuk en ik denk dat dat erg nuttig is. Ook voor mensen die liever op de achtergrond blijven! Dat was voor mij aanvankelijk een reden om niet meteen de advocatuur op te zoeken, ik wist niet of ik tussen de mensen zou passen. Als dat echter je beeld is, ben je het verplicht aan jezelf om stage te lopen. Denk goed na, is het beeld dat ik heb gebaseerd op aannames of op eigen ervaringen?

Hoe ziet een studentstage eruit?

Elke maand beginnen er studentstages. Deze stage duurt twee maanden en halverwege je stage wissel je van praktijkgroep. Er zit wel een verschil met betrekking tot bestuursrecht tussen het kantoor in Amsterdam en Rotterdam. Amsterdam is meer gericht op Real Estate. Dat houdt voornamelijk veel projectontwikkeling en omgevingsrecht in. In Rotterdam is het zowel omgevingsrecht als al het overige, behalve zaken die gekoppeld zijn aan een bepaald soort cliënten. Zo doet NautaDutilh bijvoorbeeld geen vreemdelingenrecht. Ben je geïnteresseerd in een stage, neem vooral eens contact op met één van onze recruiters! Zij vertellen je graag meer.

Zit jij in de eindfase van de bachelor Rechtsgeleerdheid of ben je bezig in de master en ben je geïnteresseerd in een stage binnen het bestuursrecht? Zowel op kantoor Rotterdam als op kantoor Amsterdam is er iedere maand plek voor een studentstagiair. Wil je meer weten? Neem dan contact op met een van onze recruiters of solliciteer direct via http://www.werkenbijnautadutilh.com!

Door Sophie Perlot

Agenda

Kerstfeest: Lawve under the Mistletoe!

Frederik van der Marck organiseert samen met Ten Behoeve van Rechtenstudenten, Progressief Rechten, Nexus en ELSA Groningen het grootste Kerstfeest van dit jaar!

Groninger Juristen Congres

Op 13 december vindt de 29e editie van het Groninger Juristen Congres plaats, met als onderwerp Law & (Public) Order. In de Grondwet staan onze rechten voor vereniging en vergadering verankerd. Toch worden deze rechten regelmatig beperkt door de overheid en voelt men...

ALV

Op 11 december 2018 zal onze jaarlijkse Algemene Ledenvergadering (ALV) plaatsvinden.

Recente posts

KEI moeilijk?

KEI moeilijk?

In 2012 is op initiatief van de Rechtspraak begonnen met het opzetten van ‘KEI’ (Kwaliteit en Innovatie rechtspraak). Het hoofddoel hiervan was het mogelijk maken van volledige digitalisering binnen de rechtspraak binnen een paar jaar. Het hele KEI project heeft tot aan april 2018 al 220 miljoen euro gekost. Dit is een overschrijding van ruim 200 miljoen euro, nu de oorspronkelijke begroting was vastgelegd op 7 miljoen euro. In dit stuk kijkt Eline Jonkman naar KEI in het bestuursrecht, waarbij ze ingaat op de regeling in de Awb en wat er tot op heden van KEI in het bestuursrecht in de praktijk terecht is gekomen.

Frederik zoekt bestuur 2019-2020!

Frederik zoekt bestuur 2019-2020!

Een bestuursjaar is de ideale manier om meer uit je studie te halen! Samen met je bestuursleden ben jij verantwoordelijk voor het algehele reilen en zeilen van de vereniging. Een bestuursjaar staat goed op je cv en je leert ontzettend veel leuke mensen kennen. Daarnaast is een bestuursjaar bij Frederik van der Marck zeer goed te combineren met je studie. Klik om meer te lezen.

De loopbaan van een RUG-docent: een interview met Arend Koenes

De loopbaan van een RUG-docent: een interview met Arend Koenes

Voor een nieuwe MarcKrant Blog heeft Sophie Mein bij de vakgroep bestuursrecht-docent Arend Koenes uitgebreid geïnterviewd over zijn (studie)loopbaan, zijn werkweek en zijn werk als docent. De heer Koenes is als part-time docent verbonden aan de vakgroep Staats- en Bestuursrecht en Bestuurskunde (SBB) van de Rijksuniversiteit Groningen. Daarnaast is de heer Koenes werkzaam bij de Inspectie Leefomgeving en Transport (Inspectie-ILT) van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.