Interview Commissaris extern

Na de stevige ondervragingen van onze voorzitter Peter Boonstra en onze penningmeester Jarno van den Brink, is het nu de beurt aan onze commissaris extern Sophie Perlot. MarcKrantcommissielid Maarten van der Laan durfde het wel aan om zijn voorzitter eens een aantal leuke vragen voor te leggen. 

 

 

 

 


 

Bestuursfunctie

Wat was je eerste aanraking met Frederik?

(Sophie glimlacht). Mijn eerste ervaringen met de vereniging heb ik opgedaan bij de lustrumcommissie. Een vriendin van mij, Tinka, heeft in het collegejaar 2015-2016 in het bestuur van Frederik gezeten. Zij heeft mij toen gevraagd om te solliciteren voor de lustrumcommissie. Met de commissie hebben we verschillende lustrumactiviteiten georganiseerd, zoals een binnenlandse reis naar Den Haag, een lustrumfeest (I’ll make you an offer you cannot refuse), een lezing op een borrelboot door de Groningse grachten en een lustrumdiner. Vooral de mix van inhoudelijke activiteiten met een feestelijk randje organiseren sprak mij erg aan. Ook het lustrumthema was interessant: openbare orde en veiligheid.

Je bent nu als commissaris extern binnen het bestuur ook voorzitter van de MarcKrantcommissie. Waarom heb je specifiek voor deze post gekozen?

Tijdens de studentenrechtbank heb ik ontdekt dat ik juridisch schrijven erg leuk vind. Het jaar daarop ben ik daarom bij de MarcKrantcommissie gegaan. In het toenmalige blad heb ik een nieuwe rubriek geïntroduceerd: Rechtspraak in beeld. Het doel van de rubriek was om verschillende interessante bestuursrechtelijke uitspraken onder de aandacht te brengen. Dat jaar binnen de commissie heeft me geïnspireerd om de MarcKrant anders vorm te willen geven. De post commissaris extern gaf mij de mogelijkheid om dit te doen. Dit jaar heb ik samen met mijn commissie de MarcKrant omgezet van een papieren blad naar een blog op de website van de vereniging. Op deze manier kunnen we ook een groter publiek bereiken met onze stukken en sneller inspelen op actuele ontwikkelingen.

 

Persoonlijk

Je werkt nu naast je studie en bestuur bij Agentschap Telecom. Hoe ben je daar terechtgekomen?

De functie trok mijn aandacht toen hij onder de leden van Frederik van der Marck werd verspreid. Het leek me leuk om mijn juridische kennis vanuit de studie direct toe te kunnen passen in de praktijk, dus besloot ik te solliciteren. Na een gesprek met een aantal medewerkers heb ik de functie gekregen.

Wat voor werk doe je bij deze organisatie?

De opdracht van mijn aanstelling betrof in eerste instantie hoofdzakelijk het doen van een jurisprudentieonderzoek. Voor dit onderzoek heb ik jurisprudentie van verschillende bestuursrechtelijke onderwerpen in een schema gezet. Op die manier is de relevante jurisprudentie binnen handbereik van de juridisch medewerkers. Zo heb ik onder andere de jurisprudentie in een schema gezet over procesbelang, het belanghebbende-begrip en exceptieve toetsing. Inmiddels is dit jurisprudentieonderzoek afgerond en behandel ik mijn eigen bezwaardossiers.

Hoe bevalt het werk bij het Agentschap?

Het werk bevalt me erg goed. Alles was nieuw toen ik begon en dat is natuurlijk spannend. De afdeling juridische zaken vind ik zelf ook erg leuk. De afdeling is relatief jong, hierdoor vond ik snel aansluiting bij mijn collega’s.

Dit jaar rond je waarschijnlijk je master af. Weet je al wat je na een studie wil gaan doen? 

In de toekomst zie ik mezelf in ieder geval niet werken op de Zuidas. Volgens mij zou ik daar tussen alle pakken en kokerrokjes verzuipen. De hoge werkdruk en anonimiteit passen niet bij mij. Werken bij een overheidsorganisatie lijkt me daarentegen wel leuk. Het lijkt mij bijvoorbeeld interessant om voor een ministerie te werken. Je zit dan erg dicht bij het hart van de wet- en regelgeving van Nederland.

Wij hebben elkaar leren kennen als deelnemers aan het studentenparlement in het voorgaande collegejaar. Hoe kijk je terug op deze wedstrijd?

Het was voor mij een interessante en spannende ervaring. Buiten mijn verwachting om werd ik door mijn fractie aangesteld als eerste woordvoerder. Het idee om ten overstaan van de jury en alle universiteiten een betoog te houden in de Tweede Kamer vond ik eerst wel spannend. Daarom ben ik blij dat het op de dag zelf allemaal juist zo goed is gegaan.

Verder vond ik de groepsdynamiek binnen ons team op de dag van het debat in de Kamer goed. In de aanloop naar het debat ging het binnen onze fractie soms wat stroef. Misschien was dat gezien de grote hoeveelheid werk in de schriftelijke rondes ook wel logisch. In de loop van de dag zelf ging alles steeds beter en was iedereen in zijn element: jij met de interrupties en Wybrand en ik met onze woordvoeringen. De rest was ondertussen druk bezig met andere fracties op de gang te onderhandelen over in te dienen moties ter aanpassing van het voorliggende wetsvoorstel. Dat we als fractie uiteindelijk als winnaar eindigden was natuurlijk de kers op de taart.

 

Dilemma's

Zelf koken of liever uit eten? 

Dat is twijfelen, maar ik kies toch voor het laatste. Koken vind ik ontzettend leuk. Het opruimen van alle troep en vooral het afwassen vind ik wat minder leuk. Tegelijkertijd heb ik een hekel aan een rommelig huis, dus ruim ik de rommel alsnog dezelfde avond op. Daarom ga ik uiteindelijk toch liever uit eten.

Liever een romantische film of keiharde actie? 

Hoewel wat actie op z’n tijd ook leuk is, ga ik toch liever voor een goede romantische film. Zelf ben ik stiekem wel een beetje een romanticus. Ik geloof in ware liefde: twee mensen die zo gek op elkaar zijn dat er geen diepere band denkbaar is en niets hen kan scheiden.